Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A hűtlen bántalmazókról

Munkánk során dolgozunk olyan párokkal, akik átélték a hűtlenség folyamatát, ám elkötelezettek a párkapcsolat javítása iránt, de nem dolgozunk olyan párokkal, ahol a pár egyik tagja bántalmazza a másikat, számukra párterápiát javasolunk.

Most olyan speciális témát járok körbe Dr. Robert Weiss írása és a saját tapasztalataink alapján, amely során a pár egyik tagja hűtlenséget követ el, és ennek kapcsán bántalmazza a párját.

A hűtlenséget nehéz definiálni, mert az mindig két ember kimondott, vagy ki nem mondott megállapodása arról, hogy meddig és milyen formában köteleződnek el egymás mellett a párkapcsolatukban és mi számít az elköteleződés megszegésének. A hűtlenség tehát valójában a párkapcsolatunk és az általunk szeretetett ember bizalmának elárulása, megsértése, amely történhet, érzelmi és vagy fizikai aktussal.

A hűtlenség általános megfogalmazása: olyan titkos bizalmi viszony egy harmadik féllel, amelyben az érzelmi kötődés és a szexuális kémia is jelen van.

A hűtlenség leplezése bántalmazással

A hűtlenséget elkövető férfiak és nők néha áldozattá teszik és bántalmazzák megcsalt partnereiket – általában a viselkedésük igazolásának vagy leplezésének részeként. A bántalmazás nem mindig szándékos, és a hűtlenek nem is feltétlenül tudnak róla, máskor viszont egyértelmű a szándékosság. A különböző bántalmazási módoknál a nehezebben tetten érhető formákról írok részletesebben.
Melyek a leggyakoribb módok, amelyekkel a félrelépők áldozattá teszik és bántalmazzák a partnerüket?

A verbális bántalmazás

Olyan, a másik személyt célzó kritika, amelynek célja, hogy az áldozat úgy érezze, nem méltó a szeretetre és a tiszteletre. Például a partner fizikai külsejének, jellemének vagy képességeinek becsmérlése, sértő nevek, becenevek használata, sóhajtozás, amikor a partner beszél vagy tesz valamit, a partner szándékos zavarba hozása vagy megszégyenítése, és gyengének, hibásnak, vagy érdemtelennek nevezése.

Fenyegető viselkedés

Minden ígéret, amely arra irányul, hogy a pár egyik tagja fizikailag, pszichésen, érzelmileg vagy szexuálisan bántalmazni fogja a másikat.

Fizikai bántalmazás

A fizikai bántalmazás magában foglal minden olyan erőszakos fizikai cselekedetet, amelynek célja, hogy megfélemlítsen vagy rávegyen egy másik személyt, hogy akarata ellenére tegyen meg valamit. Tipikusan ilyenek az ütés, pofon, fojtogatás, rúgás.

Álljon itt egy hűtlen bántalmazó feleség mondata:
“Hozzávágtam a telefonomat a férjemhez, és azt mondtam neki, hogy nézze meg bátran, hogy nem csalom meg, aztán mielőtt megnézhette volna, kitéptem a kezéből a telefont, mert tudtam mi van rajta. Azért tettem, hogy meggyőzzem őt arról, hogy tévedett a megcsalással kapcsolatban, pedig nem így volt.”

Szexuális visszaélés

Félelmet előidéző nyomással szexre kényszeríteni a partnert, vagy szexet követelni, mintha a házassági engedély párzási engedély lenne.

Pszichológiai visszaélés

Az érzelmi visszaélés, amelyet néha elmejátéknak is neveznek, célja, hogy félelmet vagy zavart keltsen az áldozatban. Ez magában foglalhatja a partner telefonhasználatának ellenőrzését, korlátozását, és a gázlángozást. A gázlángozás olyan pszichológiai manipuláció, amely során a hűtlen partner eléri, hogy a megcsalt fél megkérdőjelezze a saját ítélőképességét, emlékezetét.
A partner pénzzel való manipulálása is a pszichés hadviselés része, amikor a partner nem ad elég pénzt a bevásárlásra, visszatartja a gyermektartást, miközben magára könnyelműen költi a pénzt, a partnert szűkös költségvetésre kényszeríti.

Elhanyagolás

Az elhanyagolás magában foglalja egy vagy több olyan alapvető szükséglet kielégítésének hiányát, mint a megfelelő élelem, fizikai környezet, ruházat, higiénia és szeretet. Idetartozik, a gyerekek felügyelet nélkül hagyása a megcsalás ideje alatt, a szeretet és a figyelem megvonása a partnertől, a fizikai elhanyagolásnak az a formája, amikor a félrelépésből eredő nemi betegségtől nem védi meg a partnerét. A közös élettel együtt járó házimunka, kerti munka és egyéb háztartási feladatok rá eső részének elhanyagolása is a megcsalt partnert terhelik.

Egy hűtlen férfi mondata: “Érzelmileg és fizikailag eltávolodtam a partneremtől, és azt mondtam neki, hogy túlórázom, hogy jobb életet élhessünk, miközben valójában megcsaltam, és a pénzt a szeretőmre költöttem.”.

A hűtlenség egy olyan pszichés trauma, amely során a megcsalt fél egy árulást él át, hiszen az a személy, akiben a legjobban bízik, visszaél a bizalmával. A hűtlenségből van kivezető út és a kapcsolat közös erővel újraépíthető.

 

Baumann Ibolya