Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A válás jelei

A sikeres kapcsolatok alapja az önismeret és egymás kölcsönös tisztelete. 

Mi van akkor, ha minden, amit eddig a kapcsolatokról gondoltál, vagy tudni véltél, az tévedés?

Ritkán találkozok olyan párral, akik önismereti kurzusra, vagy más kifejezetten a párkapcsolatuk javítását célzó programban vettek volna részt, így a legtöbben a szüleinktől hozott minták alapján oldjuk meg a párkapcsolati nehézségeinket, esetleg újságok párkapcsolat rovataiból tájékozódunk. Mindez azonban nem garantálja, hogy egy harmonikus és egészséges párkapcsolat valódi szakértőjévé válj, a jó párkapcsolat két ember közös munkájának gyümölcse.

A házasságok nem önmaguktól szakadnak meg. Fokozatosan száradnak ki érzelmileg, míg végül az egyik fél kimenekül belőle.

A válás okai

A válás forrásává válhat egy olyan pozitív esemény is, mint egy kisbaba megszületése, hiszen olyan fizikai és érzelmi többlet terhet jelent a párnak, amelyhez viszonylag gyorsan kell alkalmazkodniuk, ráadásul az épp kialakulóban lévő szülői szerepek a pár mindkét tagjának rengeteg kihívást adnak. Míg az anyák számára rendkívül megterhelő fizikailag és mentálisan is a szülés utáni első hat hét, az apák is igyekeznek a lehető legjobban helytállni a családfenntartó és az apai szerepben és még keresik a helyüket a párjuk mellett.

A gyermekek nevelési később is tartogat kihívásokat, akár a kamaszok nevelésével járó érzelmi terhek megnövekedése, vagy később a gyerekek kirepülése után megüresedett családifészek is olyan egyensúly felborulással járhat, amely miatt a pár tagjai eltávolodhatnak egymástól. Az olyan egyedi események is kibillenthetik az egyensúlyt, mint a karrier, a munkahelyváltás, vagy a szülők betegsége, egy szeretett személy elvesztése vagy a várt gyermekáldás elmaradása, amelyek során a pár egyik, vagy mindkét tagjának nagyobb érzelmi támaszra lenne szüksége.

Bár a válás egyik leggyakoribb oka a hűtlenség, a megcsalásig vezető út az érzelmi elérhetetlenséggel és az intimitás hiányával van kikövezve, amelyek megágyaznak a kapcsolati elégedetlenségnek, azaz annak, hogy úgy érezzük, nem jó hazamenni, nem vár minket otthon senki, akinek számítanánk.

Melyek azok a jelek, amelyből a válás megjósolható?

Amikor valakibe beleszeretünk, bármilyen kockázatot hajlandóak vagyunk vállalni azért, hogy megtapasztalhassuk az érzelmi közelségét és vele lehessünk. Az a tapasztalatom, hogy ahol a pár tagjai még ha fagyosan is érkeznek, de érzelmileg elérhetőek, megmozdíthatóak, azaz éreznek egymás iránt valamit, ott még feltámasztható a közöttük lévő párkapcsolat. Úgy szoktam fogalmazni, hogy ahol még van dráma, ott van ügy.

 A válásnak azonban vannak jelei

A konfliktusok egy körkörös táncot hoznak létre. Az állandó kritizálásban, a támadás-védekezés-támadás táncban mindkét fél önbizalma folyamatosan sérül, de ezzel egyidőben válik rommá a párkapcsolat erejét biztosító bizalom is, hiszen, ha állandóan háború van, akkor nem adhatjuk ki az érzéseinket és nem oszthatjuk meg az intim gondolatainkat. A folyamatos veszekedés egy ponton túl állóvízzé változtatja a harcteret és a kapcsolat dinamikája megdermed, majd kihűl.

 1. Érzelmileg eltávolodtatok egymástól
  Megpróbáltok úgy tenni, mintha már semmit sem éreznétek. Elszigetelődtetek egymástól és már csak a praktikus témákról beszéltek: ki megy a gyerekekért, mit kell vásárolni a boltból, mikor érkeztek másnap haza?
 1. Nincs konfliktus
  Nem beszéltek egymással, a közös témákat csökkentitek, a konfliktusokat kikerülitek.
 1. Állandó elégedetlenség érzése
  Magányt, tehetetlenséget, reménytelenséget, elutasítottságot, mellőzöttséget, kirekesztettséget, szomorúságot éreztek és az az állandó élményetek, hogy a párotok elégedetlen veletek, már nem vagytok számára elég jók.
 1. A szex hiánya
  Nem vársz a párodtól simogatást, kedvességet és gyengédséget. Idejét sem tudod mikor szeretkeztetek utoljára, már csak szoba vagy lakótársak vagytok.
 1. A párkapcsolat már nem fontos
  Már nem akarod megjavítani, gondozni, építeni? Ott vagy az összes szülői értekezleten, amit korábban kihagytál, estig dolgozol, és otthon is csak a gyerekekkel, kerttel, háztartással foglalkozol?
 1. Kifelé tervezel?
  Fontos lett a külsőd, több időt töltesz a barátaiddal, sőt már randioldalakat nézel?

Ki lép hamarabb?

A kutatások szerint, a válás az alacsonyabb fájdalomküszöbbel rendelkező fél döntése mentén indul el, aki nem bírja tovább a kialakult párkapcsolati ridegséget és inkább vállalja a válással együttjáró veszteséget.

A párkapcsolat felbontása mindkét fél számára felkavaró esemény, amelyet feszültség, a kudarc érzése, csalódás és veszteség jellemez. A válás elsősorban jogi esemény, mégis számtalan aspektusa közül a pszichés teher a legkiemelkedőbb, hiszen valaki, aki számunkra valaha fontos volt és akinek mi valaha fontosak voltunk kilép az életünkből, eltávolodik tőlünk, és olyan határokat kell felhúznunk egymás közé, mind gazdaságilag, fizikailag és érzelmileg, amelyek a korábbi intimitást már nem teszi lehetővé többé. Mindezek miatt a válás komoly egyensúlyvesztéssel járhat mindkét fél számára, bárki is kezdeményezi.